Balandėlių gaminimo subtilybės: ar apkepinti, ar ne?
Ar reikia apkepti balandelius?
Balandėliai - tai tradicinis lietuvių patiekalas, kuris susideda iš kopūstų lapų, įdarų iš mėsos, kruopų, daržovių ir padažo. Balandėliai yra labai skanūs, sotūs ir maistingi, tačiau jų gaminimas gali užimti daug laiko ir reikalauti daug pastangų. Vienas iš klausimų, kuris kyla daugeliui šeimininkių, yra ar reikia prieš troškinimą apkepinti balandėlius? Ar tai pagerina jų skonį, tekstūrą ar sveikatą? Ar yra kitų būdų padaryti balandėlius greičiau ir sveikesnius? Šiame straipsnyje mes bandysime atsakyti į šiuos klausimus ir pasidalinti keletu skaniausių balandėlių receptų.
ar reikia apkepti balandelius
Kas yra balandėliai ir kaip jie atsirado?
Balandėlių istorija ir paplitimas
Balandėliai yra labai senas ir plačiai paplitęs patiekalas, kuris kildinamas iš Egipto ir Artimųjų Rytų. Šiuose kraštuose tebėra mėgstama vynuogių lapų dolma (arba sarma). Vynuogių lapai įdaromi ryžiais, kurie kartais maišomi su mėsa (dažniausiai naudojama aviena), daržovėmis ir prieskoniais. Dolma gaminama ir troškinama padaže, kuris gali būti pagamintas iš jogurto, pomidorų, citrinų sulčių ar vyno. Dolma yra labai populiarus patiekalas Turkijoje, Graikijoje, Armėnijoje, Irane ir kitose šalyse.
Balandėlių atsiradimas Europoje yra siejamas su Turkijos imperijos plėtra ir kultūriniu mainais. Balandėliai buvo pritaikyti vietinėms sąlygoms ir skoniui, naudojant kopūstų lapus vietoj vynuogių lapų ir kitokius įdarus ir padažus. Balandėliai tapo labai mėgstami Rytų ir Vidurio Europoje, ypač Lietuvoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Rumunijoje, Vengrijoje ir Balkanų šalyse.
Balandėlių sudėtis ir paruošimas
Balandėlių gaminimas yra gana sudėtingas ir ilgas procesas, kuris reikalauja daug žaliavų ir indų. Balandėlių sudėtis gali skirtis priklausomai nuo regiono, tradicijos ar asmeninio skonio, tačiau pagrindiniai komponentai yra šie:
Kopūstai. Jie turi būti švieži, sveiki ir dideli. Kopūstai reikia nulupti nuo stiebo ir nuplauti. Tada jie reikia virti arba blansiruoti verdančiame vandenyje su druska, kad jie taptų minkšti ir lankstūs. Kai kopūstai atvėsta, jie reikia nukirpti storą veną iš kiekvieno lapo.
Įdaras. Jis paprastai susideda iš mėsos (dažniausiai naudojama jautiena, kiauliena arba vištiena), kruopų (dažniausiai naudojami ryžiai arba grikiai), svogūnų, česnako, druskos, pipirų ir kitų prieskonių. Įdaras reikia sumalti arba sutrinti maisto smulkintuve arba rankomis. Tada jis reikia sumaišyti su kruopomis ir prieskoniais.
Padažas. Jis paprastai susideda iš pomidorų sulčių arba tyrės, vandens, cukraus, acto, druskos, pipirų ir kitų prieskonių. Padažas reikia užvirinti puode ir nuimti nuo ugnies.
Balandėlių formavimas yra svarbus ir kruopštus žingsnis. Kiekvienam kopūsto lapui reikia uždėti nedidelį kiekį įdaro ant vidurio arba šiek tiek žemiau. Tada reikia suvynioti lapą aplink įdarą taip, kad susidarytų tvirtas ritinys. Galima naudoti dantytą peilį arba danties krapštuką pritvirtinti balandėlius.
Kaip paruošti balandėlius su grybais - how to prepare pigeons with mushrooms
Balandėlių receptas su ryžiais ir mėsa - pigeon recipe with rice and meat
Balandėlių troškinimas orkaitėje - stewing pigeons in the oven
Balandėlių padažas su grietine - pigeon sauce with cream
Balandėlių gaminimas iš kopūstų lapų - making pigeons from cabbage leaves
Ar reikia apkepti balandėlius prieš troškinimą - do you need to fry the pigeons before stewing
Ar reikia apkepti balandėlius su miltais - do you need to fry the pigeons with flour
Ar reikia apkepti balandėlius su sviestu - do you need to fry the pigeons with butter
Ar reikia apkepti balandėlius su daržovėmis - do you need to fry the pigeons with vegetables
Ar reikia apkepti balandėlius su kiauliena - do you need to fry the pigeons with pork
Balandėlių gaminimas su kiauliena ir ryžiais - making pigeons with pork and rice
Kaip paruošti balandėlius iš kopūstų lapų ir grybų - how to prepare pigeons from cabbage leaves and mushrooms
Balandėlių receptas su padažu ir daržovėmis - pigeon recipe with sauce and vegetables
Balandėlių troškinimas orkaitėje su grietine - stewing pigeons in the oven with cream
Balandėlių apkepinimas su sviestu ir miltais - baking pigeons with butter and flour
Kaip paruošti balandėlius su grybais
Balandėlių receptas su ryžiais ir mėsa
Balandėlių troškinimas orkaitėje
Balandėlių padažas su grietine
Balandėlių gaminimas iš kopūstų lapų
Ar reikia apkepti balandėlius prieš troškinimą
Ar reikia apkepti balandėlius su miltais
Ar reikia apkepti balandėlius su sviestu
Ar reikia apkepti balandėlius su daržovėmis
Ar reikia apkepti balandėlius su kiauliena
Balandėlių gaminimas su kiauliena ir ryžiais
Kaip paruošti balandėlius iš kopūstų lapų ir grybų
Balandėlių receptas su
Balandėlių troškinimas yra ilgiausias ir svarbiausias žingsnis. Balandėlius reikia sudėti į didelę troškintuvę arba puodą taip, kad jie būtų glaudžiai vienas šalia kito. Tada reikia užpilti padaž ą ir užviriti. Tada reikia sumažinti ugnį ir troškinti balandėlius apie 1-2 valandas, kol jie bus minkšti ir sultingi. Balandėlius galima patiekti karštus arba šaltus, su padažu arba be jo, su duona arba be jos.
Kodėl kai kurie žmonės apkepa balandėlius prieš troškinimą?
Apkepintų balandėlių privalumai ir trūkumai
Kai kurie žmonės mano, kad balandėlius reikia apkepinti aliejuje arba svieste prieš troškinimą, kad jie būtų skanesni, gražesni ir tvirtesni. Apkepinti balandėliai turi šiuos privalumus:
Jie turi rudos spalvos ir traškios odos, kurios suteikia patiekalui estetinę išvaizdą ir papildomą tekstūrą.
Jie turi stipresnį ir gilesnį skonį, nes apkepinimas išskiria mėsos ir kruopų aromatus ir mažina kopūstų kartumą.
Jie turi geresnę formą ir struktūrą, nes apkepinimas padeda išlaikyti balandėlių vientisumą ir neleidžia jiems išsiskirti troškinimo metu.
Tačiau apkepinti balandėliai taip pat turi šiuos trūkumus:
Jie yra riebesni ir kaloringesni, nes apkepinimas prideda papildomų riebalų ir kalorijų į patiekalą.
Jie yra sausesni ir standesni, nes apkepinimas išdžiovina mėsos ir kruopų sultis ir sutankina kopūstų ląsteles.
Jie yra sudėtingesni ir laiko reikalaujantys gaminti, nes apkepinimas reikalauja papildomo indų, aliejaus arba sviesto ir priežiūros.
Alternatyvūs būdai apkepinti balandėlius
Jeigu norite apkepinti balandėlius, bet nenorite naudoti aliejaus arba sviesto, galite išbandyti šiuos alternatyvius būdus:
Apkepinkite balandėlius orkaitėje. Užtepkite kepimo skardą aliejumi arba padėkite ant jos kepimo popieriaus. Sudėkite balandėlius ant skardos taip, kad jie nelietų vienas kito. Kepkite juos 200C temperatūroje apie 15-20 minučių, kol jie įgaus rudos spalvos.
Apkepinkite balandėlius grilyje. Užtepkite grilio vielas aliejumi arba padėkite ant jų folijos. Sudėkite balandėlius ant grilio taip, kad jie nelietų vienas kito. Grilikite juos ant vidutinio stiprumo ugnies apie 10-15 minučių, keisdami pusę kas 5 minutes.
Apkepinkite balandėlius mikrobangų krosnelėje. Sudėkite balandėlius į mikrobangoms tinkamą indą taip, kad jie nelietų vienas kito. Padengkite indą folija arba dangčiu su angomis. Kaitink ite juos mikrobangų krosnelėje apie 5-10 minučių, priklausomai nuo jų dydžio ir galios.
Kaip pagaminti sveikesnius ir greitesnius balandėlius?
Pasirinkti sveikesnę mėsą ir kruopas
Jeigu norite sumažinti balandėlių riebalų ir kalorijų kiekį, galite pasirinkti sveikesnę mėsą ir kruopas. Vietoj jautienos arba kiaulienos, galite naudoti vištienos, kalakutienos arba triušienos mėsą, kuri yra liesesnė ir baltymingesnė. Vietoj ryžių arba grikų, galite naudoti kvinoją, bulgurą arba miežius, kurie yra maistingesni ir skaiduliningesni.
Panaudoti daržoves ir žoleles
Jeigu norite padidinti balandėlių vitaminų ir mineralų kiekį, galite panaudoti daugiau daržovių ir žolelių. Vietoj svogūnų ir česnako, galite naudoti porą, salierus, morkas, paprikas arba cukinijas, kurie yra spalvingesni ir skanesni. Vietoj druskos ir pipirų, galite naudoti petražoles, krapus, bazilikus, rozmarinus arba mairūnus, kurie yra aromatingesni ir sveikesni.
Sumažinti riebalų ir druskos kiekį
Jeigu norite apsaugoti savo širdį ir kraujagysles nuo balandėlių poveikio, galite sumažinti riebalų ir druskos kiekį. Vietoj aliejaus arba sviesto, galite naudoti vandenį arba sultinį apkepinti arba troškinti balandėlius. Vietoj cukraus ir acto, galite naudoti medų arba citrinų sultis padažui pagardinti. Vietoj druskos, galite naudoti sojų padažą arba miso pastą padažui paskaninti.
Išbandykite šiuos skaniausius balandėlių receptus
Balandėliai su grybais ir grikiais
Jeigu norite išbandyti neįprastą ir gurmanišką balandėlių variantą, galite pagaminti balandėlius su grybais ir grikiais. Štai kaip tai padaryti:
Nulupkite kopūstus nuo stiebo ir nuplaukite juos. Virtuvėje arba blansiruokite juos verdančiame vandenyje su druska, kol jie taps minkšti ir lankstūs. Nukirpkite storą veną iš kiekvieno lapo.
Sumalkite arba sutrinkite 500 g jautienos arba kiaulienos mėsos maisto smulkintuve arba rankomis. Sumaišykite ją su 200 g virtų grikų, 100 g smulkiai supjaustytų šviežių arba marinuotų grybų (galite naudoti baravykus, pievagrybius arba voveraites), 1 svogūnu, 2 česnako skiltelėmis, druska, pipirais ir kitais prieskoniais pagal skonį.
Uždėkite nedidelį kiekį įdaro ant vidurio arba šiek tiek žemiau kiekvieno kopūsto lapo. Suvyniokite lapą aplink įdarą taip, kad susidarytų tvirtas ritinys. Pritvirtinkite balandėlius dantytu peiliu arba danties krapštuku.
Apkepinkite balandėlius aliejuje arba svieste didel